Scurt istoric

Istorie Octombrie 24, 2014

Satul este atestat documentar în 1470 și a fost până pe la 1863 parte a moșiei mănăstirii Probota.

Parohia Hîrtoape este situată pe malul stâng al râului Siret, între localitățile Lespezi și Pașcani.

S-a format din locuitorii a altor două sate desființate – Negreşti şi Păltiniș – luând ființă pe moșia ce aparținea mănăstirii Probota. Este împărțit în două, Hârtoape în partea de jos și Satul Nou (Poienița de azi) în partea de sus.

Sfânta Biserică cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” s-a zidit în anul 1881 prin purtarea de grijă a părintelui Sava Dăscălescu.

S-au făcut reparații în 1914, 1948, 1959 când s-a și efectuat pictura în ulei în stil bizantin de către pictorul Ioan Zmeu din Roman.

La acest Sfânt lăcaș au slujit preoții Sava şi Ioan Dăscălescu, pr. M. Pienescu, pr. Al. Zăhărescu, pr. G. Moisii, iar din 1991 și actualmente slujește pr. Vasile Stejar.

S-au făcut reparații, consolidări, restaurarea picturii, precum și dotarea cu strane noi, Sfânta Masă nouă și dotarea cu cele necesare desfășurării Sfintelor Slujbe. În urma acestor lucrări Preasfinţitul Calinic Botoșăneanul a oficiat slujba de Resfințire a Bisericii în data de 10 septembrie 2000.

Pe parcurs, Biserica beneficiază de o Casă Socială nouă, consolidarea și reparația casei parohiale, încălzire centrală și apă curentă.